Wermut owocowy to rodzaj wermutu, w którym dominują smaki i aromaty pochodzące z owoców. Może to być wermut jabłkowy, cytrynowy, truskawkowy, malinowy czy brzoskwiniowy. Wermuty owocowe charakteryzują się lekkim, orzeźwiającym smakiem, który doskonale komponuje się z lodem, wodą sodową lub tonikiem.
Wermut owocowy jest wzbogacany o różne owoce, które wnoszą do smaku i zapachu wina swoje wyjątkowe walory. Wermut jabłkowy zawiera nuty zielonego jabłka, wermut truskawkowy ma aromat świeżych truskawek, a wermut cytrynowy wyczuwalny jest w charakterystycznym cytrusowym posmaku.
Wermuty owocowe, podobnie jak wermuty klasyczne, najlepiej smakują schłodzone. W zależności od upodobań można je podawać z kostkami lodu, wodą mineralną lub sodową, a także z dodatkiem innych owoców, takich jak owoce leśne, limonka czy mięta. Wermuty owocowe są idealne na letnie upały i letnie przyjęcia, wspaniale sprawdzają się również jako aperitif przed posiłkiem.
Wermuty to również doskonały dodatek do koktajli, dzięki czemu zyskują one niepowtarzalny smak i aromat. Wermut owocowy może być stosowany jako składnik koktajli owocowych, np. z dodatkiem soku pomarańczowego, ananasowego czy malinowego.
Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.