Kategorie
Producent
- Ambra (5)
- Barbanera srl (2)
- Bartex (8)
- Biscardo Vini (1)
- Botter (7)
- Cantina Bigi (2)
- Cantina Danese (3)
- Cantina Puianello (1)
- Cantine Intorcia Marsala (1)
- Cantine Tinazzi (1)
- Caparzo (2)
- CEDC (4)
- Cielo e Terra (1)
- Conte di Campiano (1)
- Contessa Carola (1)
- Contri Spumanti (1)
- Enoitalia (2)
- Etike Vini (3)
- Faktoria Win (5)
- Farnese Group (1)
- Feudi di San Gregorio (1)
- Folwark Bolesławów (2)
- Freixenet (3)
- Giordano Wines (1)
- Henkell Freixenet (2)
- Il Carnevale di Venezia (8)
- Jantoń (1)
- Martini & Rossi (2)
- Masseria La Volpe (5)
- Melini (1)
- Ricasoli 1141 (3)
- Sensi Family Winery (1)
- Tasca Conti D’almerita (2)
- Tenuta Antinin (1)
- Tenuta Valleselle (5)
- Tenute SalvaTerra (3)
- Terre di Sava (1)
- Tinazzi (3)
- Treasury Wine Estates (3)
- Villa Teresa (3)
- Vito Curatolo Arini (4)
Smak
Kolor
Kraj
Pojemność
Zawartość alkoholu
Szczep winorośli
Dostępność
Cena
-
od
do
Oferta specjalna
Wina włoskie słyną na całym świecie z niepowtarzalnego smaku, aromatu i wysokiej jakości. Włochy są jednym z największych producentów wina na świecie, a w ich winnicach uprawia się wiele rodzajów winogron, z których powstają różnorodne wina. Włoskie wina są idealne zarówno do picia w samotności, jak i w towarzystwie, doskonale komponują się z wieloma potrawami i są nieodłącznym elementem kultury włoskiej.
Największe regiony wytwarzające wina we Włoszech to Toskania, Piemont, Wenecja Euganejska, Kampania, Sycylia i Sardynia. W każdym z tych regionów znajdują się winnice, które słyną z unikalnych cech swoich win, a każde wino ma swoją historię i tradycję.
Wina włoskie podzielone są na wiele kategorii. Najważniejsze z nich to DOC (Denominazione di Origine Controllata), DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita), IGT (Indicazione Geografica Tipica) oraz VdT (Vino da Tavola). Każda z tych kategorii różni się od siebie pod względem produkcji, składu, smaku i jakości.
DOC jest to kategoria wina, która jest produkowana z określonego obszaru geograficznego i według ściśle określonych reguł produkcji. Wina DOC mają określoną zawartość cukru, alkoholu oraz kwasowości i muszą być poddane kontrolowanemu procesowi produkcji. Wina DOCG to jeszcze bardziej rygorystyczna kategoria, w której kontrolowana jest produkcja wina na każdym etapie, od uprawy winogron po butelkowanie. Wina DOCG są produkowane tylko z określonych rodzajów winogron i są uważane za jedne z najlepszych włoskich win.
IGT to kategoria wina, która obejmuje wina produkowane z określonego obszaru geograficznego, ale nie spełniające rygorystycznych wymagań kategorii DOC lub DOCG. Są to wina, które są produkowane według określonych reguł, ale mają większą swobodę w kwestii produkcji i składu. VdT to najniższa kategoria, obejmująca wina produkowane z dowolnych winogron i według dowolnych metod produkcji.
Wina włoskie charakteryzują się bogactwem smaku i aromatu, co wynika z wyjątkowych warunków klimatycznych i geograficznych, jakie panują we Włoszech. Wiele z włoskich win jest produkowanych ze starych, tradycyjnych winnic, które są uprawiane przez wiele pokoleń.
49,99 zł