
Kategorie
Producent
-
Ambra (5)
-
Barbanera srl (2)
-
Bartex (8)
-
Botter (6)
-
Cantina Bigi (2)
-
Cantina Danese (1)
-
Cantina Puianello (1)
-
Cantine Intorcia Marsala (1)
-
Cantine Tinazzi (1)
-
Caparzo (2)
-
CEDC (4)
-
Cielo e Terra (1)
-
Contessa Carola (1)
-
Enoitalia (2)
-
Etike Vini (3)
-
Faktoria Win (5)
-
Farnese Group (1)
-
Feudi di San Gregorio (1)
-
Folwark Bolesławów (2)
-
Freixenet (3)
-
Giordano Wines (1)
-
Henkell Freixenet (2)
-
Il Carnevale di Venezia (8)
-
Jantoń (1)
-
Martini & Rossi (2)
-
Masseria La Volpe (3)
-
Melini (1)
-
Ricasoli 1141 (3)
-
Sensi Family Winery (1)
-
Tasca Conti D’almerita (2)
-
Tenuta Valleselle (5)
-
Tenute SalvaTerra (2)
-
Terre di Sava (1)
-
Tinazzi (3)
-
Treasury Wine Estates (3)
-
Villa Teresa (3)
-
Vito Curatolo Arini (4)
Kraj
Pojemność
Zawartość alkoholu
Szczep winorośli
Dostępność
Cena
-
od
do
Oferta specjalna
Wina włoskie słyną na całym świecie z niepowtarzalnego smaku, aromatu i wysokiej jakości. Włochy są jednym z największych producentów wina na świecie, a w ich winnicach uprawia się wiele rodzajów winogron, z których powstają różnorodne wina. Włoskie wina są idealne zarówno do picia w samotności, jak i w towarzystwie, doskonale komponują się z wieloma potrawami i są nieodłącznym elementem kultury włoskiej.
Największe regiony wytwarzające wina we Włoszech to Toskania, Piemont, Wenecja Euganejska, Kampania, Sycylia i Sardynia. W każdym z tych regionów znajdują się winnice, które słyną z unikalnych cech swoich win, a każde wino ma swoją historię i tradycję.
Wina włoskie podzielone są na wiele kategorii. Najważniejsze z nich to DOC (Denominazione di Origine Controllata), DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita), IGT (Indicazione Geografica Tipica) oraz VdT (Vino da Tavola). Każda z tych kategorii różni się od siebie pod względem produkcji, składu, smaku i jakości.
DOC jest to kategoria wina, która jest produkowana z określonego obszaru geograficznego i według ściśle określonych reguł produkcji. Wina DOC mają określoną zawartość cukru, alkoholu oraz kwasowości i muszą być poddane kontrolowanemu procesowi produkcji. Wina DOCG to jeszcze bardziej rygorystyczna kategoria, w której kontrolowana jest produkcja wina na każdym etapie, od uprawy winogron po butelkowanie. Wina DOCG są produkowane tylko z określonych rodzajów winogron i są uważane za jedne z najlepszych włoskich win.
IGT to kategoria wina, która obejmuje wina produkowane z określonego obszaru geograficznego, ale nie spełniające rygorystycznych wymagań kategorii DOC lub DOCG. Są to wina, które są produkowane według określonych reguł, ale mają większą swobodę w kwestii produkcji i składu. VdT to najniższa kategoria, obejmująca wina produkowane z dowolnych winogron i według dowolnych metod produkcji.
Wina włoskie charakteryzują się bogactwem smaku i aromatu, co wynika z wyjątkowych warunków klimatycznych i geograficznych, jakie panują we Włoszech. Wiele z włoskich win jest produkowanych ze starych, tradycyjnych winnic, które są uprawiane przez wiele pokoleń.


















